Sitti Khadijah

SITTI KHADIJAH

Pada masa itu Muhammad s.a.w. terkenal sebagai pemuda yang mempunyai sifat-sifat muia, tidak pernah berdusta, setia kepada amanat serta berakhlak mulia.

Ibnul Atsir mengatakan di dalam tarikhnya : “Sitti Khadijah adalah seorang niagawati yang mempunyai kedudukan terhormat dan memiliki harta kekayaan besar. Dalam mengelola perniagaanya ia memperkerjakan kaum pria  untuk menjualkan barang-barang dagangannya dengan menima sebagaian dari keuntungan yang di dapatnya. Ketika Sitti Khadijah mendengar berita tentang sifat-sifat Muhammad s.a.w. sebagai pria yang tidak pernah berdusta, sangat jujur dan setia kepada amanat serta berakhlak mulia, ia menawarkan kesempatan terhadap beliau untuk membawa barang-barang dagangnnya pergi ke Syam sebagi pedagang, dan akam memberikan kepada beliau bagian keuntungan yang lebih besar daripada yang diberikan kepada orang lain. Keberangkatan beliau ke Syam itu disertai oleh pembantu Sitti Khadijah, bernama Maisarah.”

Tawaran Sitti Khadijah diterima baik oleh Muhammad s.a.w., kemudian berangkatlah beliau ke Syam sebagai pedagang untuk menjualkan barang-barang dagangan niagawati itu. Dalam perniagaan itu beliau memperoleh keuntungan lebih banyak daripada yang diperoleh pamannya dahulu, Abu Thalib. Sitti Khadijah sangat gembira menerima keuntungan yang besar itu, tetapi kekagumannya kepada orang yang telah diujinya itu jauh lebih mendalam..

 bersambung…

Iklan

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google

You are commenting using your Google account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

Connecting to %s